“Neem zelf regie met de Keuzehulp thuismeten bij hartfalen”

15-01-2024
70 keer bekeken 0 reacties

Cor Kil is ervaringsdeskundige bij ons Vliegwiel-patiëntpanel en hij dacht mee bij de ontwikkeling van de Keuzehulp thuismeten bij hartfalen. Ook testte hij deze nieuwe keuzehulp, die hij heel handig vindt. Cor heeft zelf een lekkende hartklep en een onregelmatige hartslag.

Welke gezondheidsproblemen ervaar je?

“Ik heb een lekkende hartklep. Daar zijn ze jaren geleden achtergekomen bij een sportcontrole. Vanaf 1999 moet ik daarom regelmatig langskomen. Er is nooit gesproken over digitale monitoring.
Ik zou mijn hart niet elke dag willen monitoren, maar via mijn Apple Watch kan ik wel een aantal dingen in de gaten houden. Ik heb daar een ECG op (hartfilmpje).
Bij een operatie kwam ik er namelijk achter dat ik een onregelmatige hartslag heb. Sindsdien houd ik mijn ECG bij. Deze meting voer ik een keer per maand uit met mijn Apple Watch. Voor mijn eigen gemoedsrust.”

Waarom vind je de Keuzehulp thuismeten bij hartfalen handig?

“De keuzehulp is gemakkelijk in gebruik. Je ziet gelijk wat je moet doen. Met een korte omschrijving en de mogelijkheden. Ik vind het een handige tool om te gebruiken als je moeilijke keuzes moet maken. Je wordt niet gedwongen, er staat niet dat je het móet doen. De keuzehulp geeft informatie waarmee je kunt overwegen om thuis te meten of naar het ziekenhuis te gaan. Het maakt niet uit bij welke zorgverzekeraar je zit, je kunt altijd gebruikmaken van de keuzehulp.”

Wat vind je goed aan de keuzehulp?

“Je kunt de symptomen makkelijk vinden, en in duidelijke taal. Echt jip-en-janneketaal. Je krijgt uitleg over de behandeling en controle-opties. Ook zie je duidelijk wat de kosten zijn voor jou als patiënt. Bijvoorbeeld of de kosten vallen onder het eigen risico. Als chronisch patiënt ben je dat natuurlijk al snel kwijt. Maar het is wel fijn als dat geen verrassing achteraf is.”

Wat vind je minder goed aan de keuzehulp?

“Het is mij niet altijd duidelijk waar de informatie vandaan komt. De keuzes zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur door zorgverleners en wetenschappers. Maar patiënten hebben ook meegedacht, dat mag duidelijker worden aangegeven. Ik vraag me ook af of de dokter elke dag de metingen bekijkt. Het personeel komt al zoveel tijd tekort.”

Waarom vind je keuzehulpen in het algemeen belangrijk?

“Ik denk dat een keuzehulp best prettig is voor patiënten die voor het eerst geconfronteerd worden met een ziekte. Daardoor hoef je niet direct bij je eerste bezoek aan de dokter een keuze maken over je behandeling. Met de keuzehulp kun je gewoon rustig thuis beslissen welke behandeling het beste past. Samen met je partner of naasten. Keuzehulpen helpen je om een betere keuze te maken. Je krijgt alle informatie bij elkaar. Je hoeft niet zelf te Googlen.”

Zou je de Keuzehulp thuismeten bij hartfalen aanraden voor andere patiënten?

“Ja. Eerst moet je diagnose duidelijk zijn. Maar dan is de behandeling nog onduidelijk. Dan kun je deze keuzehulp inzetten als hulpmiddel. De keuzehulp bevat alle informatie die er is. Daarna kun je terug naar je dokter: ‘Na het lezen van de informatie denk ik dat deze behandeling geschikt is voor mij…’ Zo neem je zelf de regie.”

Lees meer

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen