Thuismonitoring begint al in het ziekenhuis

09-10-2024
50 keer bekeken 0 reacties

Thuismonitoring in het ziekenhuis. Het klinkt tegenstrijdig, maar is een veelbelovende stap om zoveel mogelijk patiënten te laten deelnemen aan deze vernieuwende vorm van zorg. Sinds kort worden patiënten die in het St. Antonius ziekenhuis liggen met COPD al vertrouwd gemaakt met thuismonitoring.

Thuismonitoring begon vier jaar geleden tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie als middel om bedden vrij te maken in het ziekenhuis voor patiënten met covid-19. Als hun toestand dat toeliet mochten patiënten naar huis, terwijl het ziekenhuis hun situatie via een app in de gaten hield.

Bij thuismonitoring vullen patiënten in een app op hun mobiele telefoon gegevens in over hun gezondheid. Verpleegkundigen in het ziekenhuis controleren de waarden, geholpen door een computer die alarm slaat als de cijfers afwijken van het gebruikelijke. Wanneer nodig overlegt de verpleegkundige met de arts of actie nodig is. Ook kunnen patiënten via de app eenvoudig vragen stellen over hun situatie.

Al zo'n 4500 deelnemende patiënten

Inmiddels is de thuismonitoring breed omarmd en maken er in het St. Antonius ziekenhuis al zo’n 1000 COPD-patiënten gebruik van. Maar ook patiënten met diverse andere aandoeningen zoals hartfalen, zwangerschapsdiabetes en een beroerte doen er aan mee. In totaal zijn sinds de start enkele jaren geleden nu zo'n 4500 mensen in de thuismonitoring opgenomen. Thuismonitoring maakt niet alleen bedden vrij in het ziekenhuis, maar betekent ook dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen, terwijl hun gezondheidstoestand beter in de gaten gehouden wordt.

Verder lezen? Bekijk dan het gehele artikel op de website van het St. Antoniusziekenhuis.

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen